Image may be NSFW.
Clik here to view.
VECKANS FORSKNING. Oktober är bröstcancermånad – det har nog ingen missat – och här på bloggen är många nyheter rosafärgade. Men forskningen om alla andra cancerdiagnoser pågår förstås som vanligt. Förra veckan bar med sig flera spännande forskningsnyheter, inte minst om årets Nobelpris. Någon direkt koppling till cancerforskningen hade dock ingen pristagare i år.
Mitt i Nobelyran publicerades en studie med stor praktisk betydelse i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal. Där har danska och svenska forskare utvärderat eventuella biverkningar kopplade till HPV-vaccin, som ges till unga flickor för att minska risken för livmoderhalscancer. Nästan en miljon svenska och danska flickor ingår i undersökningen där forskarna, knutna till Karolinska Institutet, Smittskyddsinstitutet och danska Statens Serum Institut, konstaterar att vaccinet inte kan kopplas till några allvarliga biverkningar.
I våras gick debattens vågor höga efter att tv-programmet Kalla Fakta rapporterat om svåra neurologiska biverkningar hos ett antal unga kvinnor. Redan då konstaterade vi i en debattartikel att fördelarna med vaccinet överväger nyttan – med hänvisning till den svensk-danska studien som då ännu inte var publicerad.
I undersökningen har ungefär 300 000 flickor som har fått HPV-vaccinet följts upp och jämförts med 700 000 som inte vaccinerats. Forskarna har tittat på risken för 53 olika diagnoser som kräver sjukhus- och/eller specialistvård, till exempel blodpropp, vissa neurologiska sjukdomar och vissa autoimmuna sjukdomar. De kunde inte hitta bevis för att någon av dem hade koppling till vaccinationen.
Som författarna till debattartikeln skrev i våras: Experterna är eniga om att nyttan med HPV-vaccin är större än riskerna. Men vaccineringen ska också kompletteras till de cellprovskontroller som kvinnor kallas till i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer. Tillsammans kan dessa förebyggande insatser rädda många kvinnoliv!