Varje år får omkring 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer och 150 kvinnor dör i sjukdomen. Sedan allmänna cellprover infördes har antalet som får sjukdomen halverats, men det går att rädda ännu fler.
Sedan ett par år finns vaccin mot de sexuellt överförbara virus, HPV, som ligger bakom de flesta fallen av insjuknande i cancerformen. Socialstyrelsen har beslutat att vaccin ska erbjudas gratis inom skolhälsovården till alla flickor i femman och sexan, för att skydda dem mot framtida infektioner. Även flickor mellan 13 och 18 år får vaccinet gratis, men de får gå till en vårdcentral för att få sin spruta.
Nu visar färsk statistik från Smittskyddsinstitutet att nästan varannan 13-18-åring avstår från vaccinet. Variationerna är stora mellan de olika landstingen. Exempelvis är siffran 73 procent i Jämtland, medan bara var femte tonårstjej tar sprutan i Norrbotten, enligt nyhetsbyrån TT.
– Det skiljer väldigt mycket hur man går till väga när man erbjuder HPV-vaccination, säger Eva Netterlid på Smittskyddsinstitutet, till TT.
Hon påpekar att siffrorna inte är helt säkra eftersom det ännu inte finns något krav på att rapportera in vaccinationerna. Men hon hade gärna sett att fler i åldersgruppen vaccinerade sig.
Det är lätt att stämma in i det önskemålet. Ni som har tonårsflickor – uppmana dem att ta sin spruta! Och att ändå gå på sina cellprovskontroller när de börjar kallas till dem. Då kommer fler liv kunna räddas i framtiden.
När det gäller flickor i mellanstadiet, som får vaccinet i skolan, har en tidigare enkät som Smittskyddsinstitutet gjort visat att åtta av tio tackar ja. Det lovar gott för framtiden.