Image may be NSFW.
Clik here to view.I går debatterades vaccinet Gardasil i tv-programmet Kalla fakta. Vaccinet ges till flickor och unga kvinnor för att förebygga livmoderhalscancer, och ingår numera i det allmänna vaccinationsprogrammet. Kalla fakta rapporterade bland annat om två unga kvinnor, en svensk och en amerikansk, som drabbats av svåra neurologiska sjukdomar i samband med vaccinationen. Dessutom kritiserades den information som ges till allmänheten om vaccinet.
Från Cancerfondens sida vill vi förtydliga de fakta som finns kring vaccinet. Gardasil skyddar mot de två vårtvirus, HPV 16 och 18, som anses ligga bakom cirka 70 procent av all livmoderhalscancer. Dessutom skyddar Gardasil mot ytterligare två HPV-sorter som orsakar kondylom, vårtor på könsorganen. I de stora studier som gjorts om Gardasil har ännu inga direkta orsakssamband till allvarliga biverkningar kunnat visas (se nyhetsinslag med överläkare Björn Strander) – men det är ingen garanti för att detta aldrig kommer att ske. Inga läkemedel är helt utan biverkningar, vilket Kalla faktas inslag visar.
Kalla fakta kritiserar informationen från Vårdguiden och Stockholms läns landsting, där det inte tydligt framgår att vaccinet inte ger ett 100-procentigt skydd. Landstinget svarar i dag på kritiken.
När det gäller livmoderhalscancer har vi i Sverige ett välfungerande screeningprogram med gynekologiska cellprovskontroller, för att hitta förstadier till sjukdomen. Marknadsföring eller kampanjer som ger sken av att ett vaccin ger ett totalt skydd mot cancerformen kan leda snett: den tjej som tror att hon är helt säker efter att ha blivit vaccinerad kanske helt enkelt struntar i cellproverna.
En allsidig och korrekt information till den som ska välja att vaccinera sig eller ej är förstås mycket viktig. Här på vår webbplats kan du läsa mer om både livmoderhalscancer och HPV-vaccination.
Och oavsett om du väljer att vaccinera dig eller ej – gå alltid på cellprovskontrollerna när du blir kallad!